Cum am început un sport de iarnă. Snowboarding pentru fete

Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care mi le-am oferit în al 3lea deceniu al vieții a fost să învăț un sport de iarnă.

Am crescut crezând că dacă nu încep un sport de iarnă în copilărie, atunci șansele mele să mă bucur de pârtie sunt compromise. Sau dacă îmi e greu să fac ceva, atunci nu sunt facută pentru asta. Sau că nu îmi permit un sport de iarnă.

Din fericire, odată cu vârsta (sau mă rog, încăpățânarea de a-mi demonstra că am prea multe prejudecăți pentru binele meu), lucrurile s-au schimbat. Și mi-am oferit răbdarea și înțelegerea de a fi groaznică la ceva, cu speranța că într-o zi, cândva… voi fi mai bună.

La 25+ ani, mi-am permis să fiu ridicolă și să mă leg pentru prima oara la legăturile unui snowboard. Și într-o perioadă în care venitul meu lunar era de 2400 lei, am sacrificat ieșirile în oraș și rochiile pe echipament de iarnă și cartele la telescaun.

My drug of choice is white powder

Să practic un sport de iarnă a fost cea mai frumoasă schimbare în viața mea și mi-a permis în sfarșit să mă bucur de un anotimp pe care ma obișnuisem să îl disprețuiesc pentru frigul și lipsa de stil pe care mi-o impunea. Am ajuns să aștept iarna și zăpada și să visez să am cândva un venit care să îmi permită să petrec 2 luni pe an în vârful muntelui.

Ce viață săracă aș trăi acum fără această pasiune!

Și dragele mele, să știți că frumusețea iernii nu vine cu petrecerile de la Loft Susai sau cele de revelion.

Frumusețea iernii e în sentimentul de libertate deplină, ca un zbor, pe care îl resimți atunci când cobori o pârtie. Sau în sunetul vijeliei pornite la 2500+ m înălțime, dar care pe tine nu te atinge pentru că ești invincibilă și protejată. Sau în crestele montane pe care nu le vezi din mașină, ci pe care le simți sub picioarele tale. Sau în zăpada proaspăt picată peste noapte prin care aluneci ca printr-un nor de frișcă. Sau în urmele proaspete de animale pe care le vezi din telescaun în zăpada neatinsă de picior de om. Sau în mâncarea caldă pe care simți că o meriți pentru că ai picioarele obosite și obrajii aprinși și sufletul plin.

Da, snowboardingul e o pasiune pentru mine.

Și aș vrea să devină și pentru tine! Fie că alegi ski sau snowboard.

Ce să fie? Ski sau Snowboarding?

Pentru mine, snowboard a fost o alegere naturală pentru că în cercul meu de prieteni, majoritatea erau snowboarders și am avut de la cine învăța.

În primul meu an, am testat cu câteva weekenduri pe Valea Prahovei și apoi cu un grup organizat într-o vacanță de o săptămână în Bansko, Bulgaria cu FunCamp. Ți-i recomand cu mare drag dacă nu ai un grup cu care să pleci în vacanțe de iarnă, sau chiar dacă ai.

Apoi, am petrecut aprox 2 săptămâni pe an în vacanțe de iarnă și am bifat Les Trois Valles în Franța, Zel am See în Austria, Livigno în Italia. Traducere: am sacrificat în continuare rochiile și gențile de designer pe experiențe.

Am ajuns să cred că snowboarding e mai ușor de practicat atunci când ești începător, însă ski-ul este mai puțin solicitant atunci când ajungi să îl stăpânești.

Și pentru că am de gând să fiu pe pârtie și după 60 ani, precum franțuzoaicele pe care le-am întâlnit în Les Trois Vallées care fac sport în același echipament din anii 80 alături de prietenele lor (respect), cred că va trebui să învăț să și skiez. Articulațiile mele nu știu dacă vor rezista la snowboarding după acea vârstă, dar tot mai am 30 de ani să mă bucur.

Dacă abia începi, încearcă-le pe amândouă, închiriază echipament și alege să aprofundezi ce simți că e potrivit pentru tine.

Echipament de snowboard / ski

Ia o pungă de popcorn sau un carnețel, pentru că am multe de povestit ca să te bucuri de zăpadă. În 6 ani de când am început să practic acest sport (da, am 31 acum) am schimbat muuuuult echipament. Mi-a fost furat, pierdut, vândut sau abandonat așa că vorbesc în deplină cunoștință de cauză când îți spun:

Un echipament poate să îți facă vacanța un rai sau un iad. Un iad înfrigurat și umed. Cu degete înghețate, spate înțepenit, muci atârnă…. în fine, să nu intrăm în detalii, înțelegi tu.

Îți recomand cel mai tehnic (și probabil scump) echipament pe care ți-l poți permite, pentru că diferența se va simți pe pârtie. Am prea multe prietene care mi-au spus că nu vor să meargă pe pârtie pentru că nu le place frigul, și asta pentru că aveau un echipament necorespunzător.

Și înainte să protestezi la ideea unei investiții prea mari sau să te gândești la cea mai ieftină variantă, încă un motiv pentru echipament de calitate: Chiar dacă nu ești sigură că îl vei folosi mai departe, cumpără-l pentru că își păstrează valoarea. Echipamentul de iarnă purtat se vinde foarte ușor online (eu am vândut prin olx). Așa că iată planul B în cazul în care experiența pe pârtie nu se va repeta: vinde echipamentul și recuperează o mare parte din investiție, dacă este de bună calitate nu se va deteriora. Extra puncte dacă achizitionezi deja purtat și vinzi cu cât ai cumpărat.

Iată ce trebuie să deții:

1.Cască.

Nu, nu o să fii în siguranță doar pentru că „ai grijă”, e suficient să fii lovită de un vitezoman pe skiuri ca să îți fie perforat craniul. Știai că soția lui Liam Neeson, actrița britanică Natasha Richardson și-a pierdut viața pe pârtie? OK, nu te speria. Prea tare. Ideea este că o cască este primul articol pe care trebuie să îl deții, măcar pentru liniștea ta sufletească. Poți închiria, dar o cască personală e de preferat.

Investiția: 70 Euro. Eu folosesc o cască Roxy.

2. Ochelari.

Am început experiența pe pârtie cu niște ochelari vechi care se abureau constant, ceea ce însemna că vizibilitatea mea avea mereu de suferit. Iar pe viscol, ochelarii mei se transformau în înghețate pe bâț cu aromă de Frustrare. Între timp am avut mai multe perechi și recomand o pereche bună de ochelari cu ramă înaltă pentru extra vizibilitate (Wall-to-Wall Vision), iar branduri mele preferate sunt Anon, Dragon sau Quiksilver.

Investiția estimată: 90 Euro.

3. Geacă și pantaloni. Sau salopetă.

Aici, lucrurile se diferențiază ușor: pentru snowbord, e de preferat un echipament lejer în care să ai libertate de mișcare, iar petru ski unul fitted, slim.

Fiind snowboarder, eu prefer să cumpăr cu un număr mai mare și chiar dacă iau geaca și pantalonii de la branduri diferite sunt atentă să fie compatibile. Adică, să aibă capse ca să pot lega geaca de pantalon, plus fustă de zăpadă (capse să prinzi strâns peste șolduri, detalii în poză mai jos). Nu judeca până nu pici pe părtie, aluneci pe spate 100+ metri, ți se ridică geaca și îți intră zăpadă până și în chiloți, mkay?!

Un alt aspect care contează este ca geaca să aibă manșete prin care să îți bagi degetele și buzunare multe. Prefer oricând un buzunar pe antebraț unde să țin cartela și să economisesc 0.2 secunde la barieră la telescaun.

Brandul meu preferat pentru echipament de pârtie este Roxy. Din păcate, nu este ușor de găsit în Ro, așa că anul acesta am o geacă de băieți de la Burton (am spus că prefer lejer + nu mă deranjează să creadă lumea că sunt băiat pe pârtie). Dacă tu ești scundă, uita-te inclusiv la copii, sunt mereu mai ieftine! Sau împrumută, sau cumpără SH.

Investiție: liberă alegere. Să spunem că nu vreau să influențez cu alegerile mele, am spus că am sacrificat gențile de designer.

4. Mănuși.

În primul meu an pe pârtie, am purtat niște mănuși a căror căptușeală ieșea de fiecare dată când le scoteam din mână, care se udau și care înghețau până când deveneam Edward Scissorhands. Puteam să câștig bani de buzunar facând sculpturi de gheață cu mănușile acelea. Dacă sună ca un coșmar, să știi că era.

Un pas mai departe, am descoperit că mittens (cele cu 2 degete) sunt cele mai călduroase dar se și scot și pun ușor. Ți le recomand pe cele pentru ecran tactil.

Investiție: 50 Euro.

View this post on Instagram

Wooohoo

A post shared by Ruxandra Babici (@ruxandrababici) on

5. Straturi Straturi. Layers pentru confort termic

Sunt friguroasă și îmi place să fiu invincibilă pe pârtie și la -16 grade, așa că echipamentul meu include mereu și:

  • Șosete de ski
  • Colanți termali sau de sport
  • Bluză termală sau din microfibră, eu prefer cu mânecă lungă
  • Bustieră sport
  • Hanorac gros
  • Mănuși textile pe care le port pe sub mittens
  • Buff sau cagulă peste gât și nas

Dacă aș lua-o de la început, mi-aș oferi toate șansele să iubesc experiența pe pârtie și aș începe din ziua 1 cu un echipament profi în care să mă simt mereu confortabil.

Iată de unde am cumpărat eu echipament:

  • Parndorf Outlet, lângă Viena. Oprire în drum spre stațiunea de ski, în drumurile cu mașina. Reduceri de la 30 la 80%
  • TheHouse.com, US store. Livrările spre Ro sunt dificile dar prețurile merită o soluție creativă
  • Boarders shop, București. Comenzi online sau din magazin. Prețuri mai mari, însă soluție ideală pentru echipament profi și cumpărare rapidă.
  • Decathlon. E un motiv pentru care îl menționez ultimul. Calitatea nu m-a convins niciodată, dar este OK pentru echipament precum șosete, mănunși textile sau colanți și tricou din microfibră.

Atât pentru moment despre mine. Mi-ar plăcea să aud de la tine, așa că te rog lasă-mi un comment:

  1. Ai început experiența pe pârtie? Ce a funcționat pentru tine?
  2. Ai curiozități? Ai vrea să știi mai multe despre cum am început sau învățat eu?

Jurnal digital from the Gram

View this post on Instagram

Wooohoo

A post shared by Ruxandra Babici (@ruxandrababici) on

View this post on Instagram

Sunrise to sunset Credits to @incult

A post shared by Ruxandra Babici (@ruxandrababici) on

View this post on Instagram

Bad girls wear #lipstick on the slopes

A post shared by Ruxandra Babici (@ruxandrababici) on

View this post on Instagram

#burtongirls #slopestyle

A post shared by Ruxandra Babici (@ruxandrababici) on

View this post on Instagram

#ValTho #burtongirls

A post shared by Ruxandra Babici (@ruxandrababici) on

4 replies on “Cum am început un sport de iarnă. Snowboarding pentru fete

  • Gabi Profir

    Buna! Din păcate am început experiența pe pârtie chiar acum 1 săptămâna, in Austria, pe o pârtie superba care insa nu era de incepator, asa cum suntem eu si iubitul meu. Ne-am cam luat-o, dupa prima zi s-a lăsat cu dureri de spate si de genunchi. El a zis ca nu mai urca pe skiuri nici plătit🙈 eu vreau sa mai dau o șansa sporturilor de iarna, sunt foarte fericita ca am găsit acest articol al tău, echipament mi-am luat de pe fashiondays (geaca-fundango, pantaloni- head, layers tot de acolo de la tresspass). Mersi pentru recomandarea de casca si restul, chiar avem nevoie, nu ai spus de încălțări si placa/skiuri, noi am închiriat insa presupun ca ideal ar fi sa le am pe ale mele.
    Super articol, mersi again!

    Răspunde
    • Ruxi

      Gabi, stiiiiiu prea bine ce spui. Așa a inceput experiența mea pe skiuri, pe o pârtie prea dificilă si apoi nu m-am mai urcat :)))). Dar te rog intelege că e natural ce simtiti, v-ati impins foarte mult intr-o zona de disconfort. Ce iti recomand cu toata inima pentru ski este sa petreci timpul doar pe partii albastre si rosii. Scopul nu e sa bifezi ce e mai complicat, ci sa te simti bine pe partie. In plus, iti recomand sa faci cursuri cu instructor. In Austria sunt scoli de ski cu cursuri dimineața iar restul zilei timp liber si de exercitiu independent. Si in Romania poti gasi.
      Sau petrece timpul cu un prieten avansat si rabdator.
      Nu imi permit sa fac recomandari de echipament pentru ca sunt prea multe variabile dar da, echipamentul propriu e de preferat pe termen lung.

      Pluuuus, mulțumesc pentru recomandarea de geacă & pantaloni. Mențiune onorifică și pentru outletul Militari, unde este discount store Columbia & Fundango.

      Răspunde
  • Zavatos

    Oh my Goood! Am citit pe nerasulfate. Mi s-a plantat ideea asta in cap de ceva vreme si ma tot poticneam ca ba ai nevoie de multi bani, ba nu am cum s ainvat, ba is prea mare (si eu am 25 acum, cum aveai si tu cand te-ai apucat), but NO MORE. Vorbesc de cateva luni cu o prietena sa facem asta. Deci articolul tau NU e o intamplare. Si ai scris asa frumos, cu white powder :)) si Edward Scissorhands. Boon. o singura intrebare mai am: placa cum ti-o alegi? vine cu tot cu papuci/clapari? conteaza marime placii si a claparilor? e ceva ce trebuie avut in vedere in alegerea ei? Te imbratisez si multumesc din suflet pentru articolul asta. It’s a sign, jur :)).

    Răspunde
    • Ruxi

      M’dear îți foarte mulțumesc! Dacă pot inspira o persoană să aibă o viață mai bogată, my work is done. Fii tu persoana! No pressure :).
      Legat de intrebarea ta: echipamentul înseamnă placă, legături si boots si toate vin separat! Da, conteaza marimea însă e puțin complicat.
      Dar să începem cu începutul. Pentru boots e simplu, ia marimea ta +0.5 sau +1, e bine sa fie lejeri. Recomand să îți cumperi propria pereche din varii motive (de la igiena la calitate). Placa și legăturile vor fi o investie măricică, și poate pe aceasta aș spune să o amâni puțin. Eu primul an am inchiriat de 4 ori până când m-am convins că imi place cu adevărat (riscul e ca echipamentul de inchiriat e prost), și am și împrumutat ca să testez mai multe tehnilogii (rocker, camber……deja te-am pierdut, nu? de asta spun că mai bine testezi puțin).
      Pentru achizitie, se complică, e nevoie de putin research si merita sa vânezi reduceri. Ca să simplifici, îți recomand să restrangi cautatul la câteva branduri cu tradiție care realizează echipament cu adevarat bun. Burton ar fi first choice pentru calitate, că își păstrează valoarea, pentru garanție (înlocuiesc instant oriunde orice stricat) urmat de Lib Tech, K2. Mai departe de brandurile acestea nu mă pronunț. Noi doua avem aprox aceeasi greutate &înălțime (conteaza, pe site-urile brandurilor bune te ajută să configurezi placa în funcie de acestea) așa că iată pentru referință ce am eu: placa Burton Lipstick 149 cm, legaturi Burton Scribe ReFlex marime M-L si boots Burton. Daca pare ca sunt o snoabă, sunt. :)))) Sau, prefer sa iau ceva bun ca să stau liniștită apoi.

      Răspunde

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.