Fiecare dintre noi are potentialul de a construi un Personal Brand lucrativ, care sa deschida usi. Insa din pacate foarte putini alegem sa il cultivam constient.
Dar ce este un brand?
Termenul nu mai este rezervat doar companiilor. Pentru ca acum un Brand defineste orice entitate cu o prezenta distincta.
Un Personal Brand, o marca personala, insumeaza notorietatea noastra, povestea personala, prezenta digitala, convingerile asumate si neasumate, cu cine si cu ce suntem asociati.
Nu trebuie sa fim persoane publice, sa avem un following de sute de mii de oameni in social media, pentru ca fiecare dintre noi detinem deja o marca: si este propria reputatie.
Iar cultivarea marcii personale este alegerea constienta de a transmite reputatia intr-un mod consecvent.
Dilema devine nu daca avem o marca personala, ci daca alegem sa preluam controlul asupra ei.
Unul dintre cei mai buni mentori ai mei mi-a spus:
„Ruxi, toata lumea isi formeaza o parere despre tine. Fie ca iti place, fie ca nu. Si daca ii lasi pe ceilalti sa isi formeze parerea neingraditi, s-ar putea sa nu fie una care sa iti placa. Si asa iti pierzi din puterea de lider. Asa ca defineste tu felul in care ai vrei sa fii vazuta si vei avea surpriza ca ceilalti sa preia si sa perpetueze povestea pe care tu ai creat-o.” Multumesc, Adam Carr.
If you don’t brand yourself, Google will.
Gandeste-te la tine ca la un brand
Simplu… in aparenta.
Pentru mine a intervenit o schimbare profunda in momentul in care am ales sa ma raportez la mine insami ca la un Brand: ceva usor de identificat, cu trasaturi distincte, durabil, care se construieste in timp. O maniera prin care aleg sa fiu cunoscuta de catre altii. Un mix unic si specific de caracteristici, experiente, expertize. Un capital.
We are CEOs of our own companies: Me Inc. To be in business today, our most important job is to be head marketer for the brand called You.
A te considera un Brand inseamna a alege sa treci mai departe de etichete generice de genul „o persoana care face un job” sau „un blog de lifestyle” si sa alegi sa fii un nume care sa poarte o promisiune.
Nu esti ceva generic, esti un nume.
Gandeste: Anna Wintour, Alexandru Abagiu, Arianna Huffington, Annie Leibovitz, Reese Witherspoon, Miuccia Prada, Elon Musk. Ce au in comun? Probabil stii ce reprezinta din momentul in care auzi numele.
Auditeaza-ti prezenta online
Audit? Boring boring….
Dar nu este!
Este probabil unul dintre cele mai importante exercitii: ca sa evaluezi cum poti ajunge unde iti doresti trebuie sa evaluezi de unde pornesti.
Adica sa intelegi cum esti perceputa deja – care este potentialul tau a crea emotie, ce atrage si care sunt vulnerabilitatile. Iar in ceea ce priveste puncte vulnerabile: tine minte ca doar cei curajosi si le asuma si le folosesc in avantajul propriu.
Fa-ti varianta ta a unui 360 assessment:
Exercitiu de Personal Branding:
Incepe cu un google search: unde apari momentan si cum? Seteaza-ti si alerte automate in cazul in care numele tau este mentionat in online.
Apoi, priveste-ti prezenta in social media si evalueaza numeric cati oameni te urmaresc pe retelele sociale. Apoi, analizeaza procentual cati interactioneaza cu tine (engagement rate). Si apoi creaza-ti un benchmark: ia alti 3 profesionisti cu audiente de dimensiunei similare si evalueaza rata lor de interactiune.
Nu te opri aici si cere feedback – si sunt sigura ca vei afla cate ceva ce te va uimi. Cere feedback managerului tau direct (si insist sa pornesti de aici), clientilor tai, comunitatii tale (poate un InstaStory Poll sau un surey simplu). Afla cum te descriu cunostintele tale atunci cand povestesc altcuiva despre tine. Apoi investigheaza ce ar putea gandi despre tine un strain atunci cand ajunge pentru prima oara pe conturile tale sociale sau blog.
Da, este perfect in regula si chiar recomandabil si lasi un profesionist sa realizeze auditul de marca in locul tau.
Noteaza descoperirile tale si considera-le momentul 0. Punctul din care pleci. In nici un caz, sentinta vesnica.
Scrie-ti povestea Marcii Personale
Atunci cand alegi sa preiei controlul asupra povestii tale, preiei controlul asupra succesului tau.
Authenticy is key in the digital age.
Totul porneste de la povestea care alegi sa fie spusa despre tine. Iar imbinarea expertizei cu autenticitatea creaza o imagine tridimensionala, umana, complexa si in primul rand: distincta.
Exercitiu de Personal Branding
Cu ce vrei sa te asocieze oamenii atunci cand aud numele tau? Exista un subiect in care vrei sa fii asociata ca expert? Exista calitati ori activitati care au de-a face cu tine si brandul tau?
Ce te face o autoritate in domeniul acesta? Treci mai departe de a te raporta la tine in termeni de Job Titles si ani, si fa o lista a experientelor si proiectelor marcante.
Ce cauze sustii? Despre ce vorbesti cel mai des cu cunostintele tale?
Iar daca ai nevoie de ajutor, am creat Stories that Sell: The Personal Branding Workshop special pentru tine. Te va ajuta sa iti deblochezi creativitatea si sa transpui povestea ta personala intr-o structura narativa care te diferentiaza, vinde si deschide usi.
Creaza continut care aduce valoare
Odata ce intelegi care este Marca ta, cum ai vrea sa fie aceasta perceputa, fii strategica si lasa toate postarile tale din online sa o sustina.
Foloseste instrumentele digitale ca sa distribui si sa amplifici povestea ta: transpune continutul pe site-ul propriu, in social media, in Linkedin, in Facebook, in Instagram Bio, in executive summary din CV, sau chiar in cartea pe care te pregatesti sa o scrii.
Iar apoi continua sa creezi continut care sa sustina marca ta: fiecare story, fiecare post in newsfeed, fiecare blog post, fiecare status, fiecare fotografie, fiecare comment.
Asociaza-te cu alte branduri
Marca ta personala poate fi sprijinita sau corodata de catre asocieri cu alte marci.
Exercitiu de Personal Branding:
Ce marci puternice ar putea exprima si eleva marca ta personala? Fa o lista.
Exista grupuri profesionale interesante cu care te poti asocia? Ce publicatii sunt relevante pentru tine unde ai putea contribui cu continut ca si guest blog post?
De aici, totul devine un exercitiu de consecventa si rafinare continua.
Ai nevoie de ajutor in scrierea povestii tale de Brand?
Stories that Sell: The Personal Branding Workshop este o experienta transformativa de deblocare a creativitatii, de accesare a vocii interioare si de a transpune povestea ta unica intr-o structura narativa care diferentiaza, vinde si deschide usi pentru tine.
Sper ca poti participa.
Sursa foto: giphy.com Emerge R&B