Primesc atât de des întrebarea „Cum pot să îmi cresc numărul de followers” la care răspund mereu în același fel: Conținut, Consecvență, Interacțiune (și/sau Advertising).
Și cum susțin cu tărie că de la specialiști se învață cel mai bine, am invitat un fotograf pe blog: să ne ajute să înțelegem ce trebuie și mai ales ce NU trebuie să facem pentru a avea un conținut vizual bun si foarte… Instagrammable. Da, fiecare paltformă are particularitățile ei, iar pe Instagram are un impact bun conținutul de un anumit tip.
Descarcă: ghidul meu introductiv Instagram
Maria Zavatos este fotograf, realizează cinemagraphs pentru branduri sau pentru sine, și oferă consultanță creativă. O „știu” pe Maria din lumea magică a Instagramului. De unde altundeva?! Mai mult decat conținutul ei (impecabil ce-i drept) mi-a plăcut să o ascult în stories cum vorbea cu găinile din curte. For realz. Ce, voi nu?!
Maria răspunde, într-un articol în 2 părți, pentru că sunt multe de spus.
Astăzi, Partea a 2a.
The DON’Ts for the Perfect Instagram Feed
Oh my! Tot la 5 trebuie să mă rezum și ar fi atât de mult de zis, dar încerc să fiu succintă.
1. Stop the imitation game.
Exemple concrete:
- the paparazzi walk: nu păcălim pe nimeni, nu suntem nici Beyonce, nici Justin Bieber, nu fug pozarii după noi ca să ne prindă cum mergem noi natural și agale cu un picior în față și pleata în vânt și o mână în buzunar și eventual cu gura între-deschisă, so feriți-vă de cadrul ăsta ultra-mega uzitat. Dacă vreți dinamism mai treceți o dată cu privirea peste conturile recomandate la Partea 1.
- ochiul lui Horus: umblă un trend de ceva vreme cu fete care țin o mână la un ochi și pe celălalt îl țin închis și asta se vrea a fi ceva interesant, însă a devenit redundant. Cumva, pe Instagram, pozițiile sau comportamentele nenaturale/unusual prind extrem de bine și se răspândesc cu viteza luminii, cum a fost și cel cu #FollowMeTo. By the way, trendul acela a pornit de la @muradosmann și el încă mai face cadre #followmeto împreuna cu @natalysomann și tot nu te plictisește.
- flatlays can be flat: ok, we get it. Iei câteva obiecte random și le pui împreună de dragul esteticii, chiar dacă la 10 cm de cadrul ăla e un haos total. Nu zic să nu mai facem flatlays, dar zic să nu le mai tragem la indigo și să le reinventăm nițel și să le gândim mai bine. 100 de poze la un cadru cu un ruj, o revistă glossy, o floare random și eventual și o mână pe acolo (sau veșnicele picioare cu ceașca pe genunchi) era interesant, dar nu mai este. Dacă dați un search la #flatlay o să găsiți 4.4m de postări
- Dacă, totuși, vă plac e perspectiva asta de sus vă recomand să vă uitați la acestea: cele pe care le face @lunaa80 @1924house sau @mila_ratnik. Încercați să puneți obiecte care sunt din aceeași poveste, care se combină frumos chromatic sau ca texturi, jucați-vă cu pozițiile mâinilor, eventual duceți aparatul îndeajuns de sus încât să vă prindă cu tot cu cap (sunt mai rare, dar spectaculoase), și aveți grijă la lumină și la momentul zilei.
- Hands up: un alt trend care a invadat tot Instagramul este cel în care subiectul stă cu spatele la camera și își ține mâinile ridicate în sus de parcă I le-a prins careva în cârlige sau în care face inimioare cu degetele. E un cadru clișeu și deja mult prea folosit. Mai degrabă fluturați o geantă cu mâinile sau le țineți badass în buzunare. Mâinile în buzunare nu sunt niciodată overrated.
- Pinterest disease: toată lumea folosește Pinterest ca să se inspire, însă mulți o folosesc efectiv ca să copieze. Este o linie fină între a te inspira și a copia, iar pentru cel copiat nu e niciodată o surpriză plăcută. Sunt chiar persoane care copie profiluri de Instagram cap coadă, cadru cu cadru, ceea ce deja devine creepy. Furtul intelectual e cel mai răspândit pe Instagram și toată lumea fură, dar inspirația e abilitatea de a fura cu ștaif și de a reinventa ce ai furat.
Și uite așa am strecurat eu 5 puncte într-unul :D. Mai aveți răbdare?
2. Nu îți băga picioarele în brandul tău
Oricât de mult ți-ar plăcea cadrul ăla cu tine și pretinu’ la apus sau cu quiche-ul ala foarte mijto pe care l-ai gatit, dacă nu se încadrează în estetica generală și continutul general al feedului NU o posta. Există Insta Stories și acolo nu ai astfel de bariere, which is awesome. Aminteste-ti că oamenii te urmăresc specific pentru ceva anume și nu empatizează cu tine pe toate nivelurile. De asemenea persoanele noi care ajung pe contul tău ar putea fi confuze și induse în eroare de astfel de cadre care nu se încadrează în peisajul brandului tău.
3. No filter without tweaking
Nu folosi un filtru predefinit fără să te joci cu el, altminteri riști să arăți ca “încă unul care folosește filtrul ăla “. Exemplu: foarte multă lume a început să folosească texturile dusty scratch de pe Afterlight sau filtrele maronii de la VSCO sau cele cu aspect fade. Dacă vreți să vă personalizați stilul de editare trebuie să folosiți mereu aceeași serie de pași nu același pas.
Recomandarea mea este să combinați două filtre și să nu le aplicați niciodată 100%, ci cu opacitatea redusă cât considerați voi și să umblați la acele setări despre care vorbeam la punctul 2 de la DO’s.
4. Nu fi narcisist! Ok! Toți suntem un pic narcisiști.
Când te transformi pe tine în brand riști să cazi în extrema aia care te face să îți faci 100 de selfieuri, eventual în public, când toată lumea se uită la tine și așteaptă să termini odată. Poate nu
îți dai seama, dar toate arată în proporție de 99% la fel. Decât să îți faci selfie, mai degrabă fa-ți un autoportret. Oh, da! Este o diferență. Ia-ți un mini tripod pt mobil sau un trepied dacă ai aparat foto și fă-ți autoportrete, încearcă poziții noi, analizează ce unghiuri îți sunt avantajoase ca să nu mai fie nevoie de o căruță de selfies când acestea se impun (când ești la un eveniment sponsored sau chiar nu ai alte instrumente la îndemână cum ar fi un mini trepied sau un prieten binevoitor).
Până și cuvântul “selfie” descrie natura lui egocentristă și din punct de vedere creativ, la concurența care e astăzi în online, un selfie nu mai prezintă interes decât dacă ești deja o persoană publică foarte cunoscută sau faci tutoriale de make-up.
5. Nu exagera
Instagramul trebuie să fie un instrument și/sau o plăcere nu o corvoadă sau un full time job chiar dacă vrei să monetizezi activitatea ta pe IG. Majoritatea lucrurilor trebuie să se petreacă în offline. Oamenii care urmăresc alți oameni o fac pentru că li se pare că viața lor e interesantă și plină de surprize, iar asta nu se obține stand cu telefonul în mână și benoclându-ți ochii cât cepele să
vezi dacă bați algoritmul.
Investește timp în platformă disciplinat, programat, DAR mai mult decât în platformă investește timp în EDUCAȚIA TA. Decât să îți pierzi timpul cu tehnici dubioase de creștere a bazei de followers, mai bine investește timp în tutoriale de pe Youtube, de pe Skillshare sau în experimentarea propriu zisă pentru a deveni din ce în ce mai bun, pentru a face fotografii din ce în ce mai
bune. De asemenea, consumă artă: filme, galerii, albume de artă fotografică sau de artă în general. Ați fi surprinși câte idei pot veni de acolo.
Și nu în ultimul rând, fiți atenți în jurul vostru. Nu mergeți pe stradă cu bărbia în piept, ci cu pieptul înainte și privirea alunecoasă de la un detaliu la altu. Niciodată nu știi unde poți
vedea o tufa interesantă, un gard shpanky sau o simetrie wow.
Content is key! Focus on education and creativity! Keep the online environment healthy.
@zavatos, influencer of camera, colors and movement
Zavatos face imagini mișcătoare (de le zice lumea #cinemagraphs) pentru branduri și pentru suflețelul ei și lucrează ca designer la cel mai JMecher studio din București.
Dacă ai nevoie de mentorat mai intensiv pe partea creativă pune un răvaș pe-o bufniță și trimite-l la zavate.maria@gmail.com.