Epuizare si anxietate: Cum mi-am inceput drumul catre recuperare

Trebuie sa marturisesc ceva: creierul meu este plin! Si obosit! Plin si obosit. Simt ca am pietris in creier. Si ma doare capul. Constant.

De fapt, cred ca ma confrunt cu epuizare si anxietate.

 

Se intampla mult prea multe lucruri in viata mea: am un job full time, un business de consultanta pe langa, o prezenta digitala care trebuie gestionata si care este un mare proiect in sine (daca as fi tehnica, este mai mult decat un proiect sau un program, este un Portofoliu), si o viata personala. Unde se adauga si faptul ca mereu am fost un burete energetic si absorb energia oricarui om cu care intru in contact.

Toate imi creaza frustrare ca nu reusesc sa fac tot ce vreau si visez suficient de repede.

Si teama! Teama zilnica ca raman in urma, sau ca nu voi face fata.

Toata incarcarea mentala a devenit si fizica: am dureri de cap si somnolenta.

Fatigue and anxiety

Si nu, nu cred ca sunt singura care se confrunta cu asa ceva, tuturor ni s-a intamplat sa ne gandim cu groaza la o lista luuuuuuuuunga de lucruri de realizat si singura reactie este refugierea in procrastinare. Problema este ca pentru mine devenise o constanta.

 

Constientizare

Acum cateva zile am vorbit pentru prima oara pe Instagram despre asta. Nu am putut sa spun ca am totul pus la punct, ca le stiu pe toate. Ca este o problema pe care am resimtit-o odata, demult, si din care am iesit invingatoare si glorioasa precum o zeita din legende si ca sunt gata sa ii indrept si pe altii catre lumina.

Nu.

Ce am simtit sa spun a fost ca: mi-e greu. Sunt obosita. Si nu stiu ce sa fac…..

 

Ce imi dau seama acum este ca de fapt am facut primul pas: am recunoscut.

Si Doamne, cat a ajutat, pentru ca am o comunitate grozava care a intervenit in felul in care aveam nevoie atunci si mi-a spus, pe scurt: imi pare rau, te inteleg, te accept, si mie mi-ar fi greu, si eu m-am confruntat si m-a ajutat sa……

 

Considerare. De la constientizare la actiune

Cateva zile mai tarziu, in timpul unei ore de meditatie cu tema de stress relief, eram in acelasi stadiu: stiam ca am o problema dar nu stiam cum sa o solutionez:

Eu „Andreea, sunt suparata pe mine ca nu pot sa fac tot ce vreau si ma simt obosita si anxioasa.”

Andreea Copacul „Adica esti suparata pe tine ca nu esti perfecta?”

Eu „WTF……. aaa….. da….. cred?!”

Andreea Copacul „Adica esti suparata pe tine ca nu esti perfecta si nu le faci pe toate in acelasi timp.”

Eu „WTF….. woman, citesti in stele? Da, cred ca asta e.”

Andreea Copacul „Te inteleg. Voi trage pentru tine o carte de tarot si te voi ruga sa te lasi ghidata de mesaj”

Si iata ce a zis cartea pe care mi-a ales-o aleator Andreea Copacul, aka cititoarea in stele:

Focused Intention. Keep your unwavering thoughts, feelings and actions focused on your target and you will make your mark.

 

Am petrecut apoi intreaga ora de meditatie holbandu-ma si internalizand mesajul acela atat de simplu, pe care mi-l spusesem rational de atat de multe ori si pe care il auzisem si din alte parti dar care cumva nu fusese receptionat la nivel emotional. Focus. Target. Intention. 

 

Explorare

Si mi-am pus tot in timpul orei de meditatie 2 intrebari simple, la care raspunsul a venit imediat:

1. Din tot ceea ce fac, ce imi va aduce beneficiile cele mai mari pe termen mediu?

Simplu: Jobul si Practica de consultanta. OK, parca ajungem undeva acum!

2. Din tot ceea ce fac, care sunt cele mai mari surse de oboseala?

Si aici simplu: telefonul si conflictele in viata personala.

Telefonul care devenise o extensie nesanatoasa, o dependenta care nu imi aducea bucurie in forma in care il foloseam majoritatea timpului. Cand doar consumam continutul altora din social media, ajungeam sa ma compar cu ei, toti aceia care fac totul perfect, si apoi sa fiu anxioasa ca eu nu sunt ACOLO si poate ca nu voi fi niciodata.

Iar conflictele din viata personala care erau in nici un fel relevante, sau complexe, ci doar mult prea dese, si deseori nascute din predispozitia mea de a aborbi energie negativa.

 

Recuperare timpurie

Stiu ca trebuie sa fiu blanda cu mine si stiu ca nu voi schimba totul imediat.

Insa sunt cateva mici schimbari pe care de acum le voi face, cu un efort minim:

  1. Focus. Prioritatile mele raman jobul si consultanta. Orice in paralel este secundar. Nu am nici cea mai mica rusine in a spune NU. Sau a alege cu mare atentie in ce ma implic, ca sa fie un minim efort din martea mea cu un impact considerabil.
  2. Detox. Telefonul meu va sta acasa de acum cand voi iesi cu Stela in parc sau la date nights. Iar pe durata zilei va sta undeva mult mai departe de mine, in nici un caz undeva unde sa pot pune mana imediat pe el. De asemenea, cele mai folosite aplicatii devin Google Play dimineata cand vreau doar sa ma energizez cu muzica si Sticher pentru podcasts dupa amiaza tarzie, cand sunt in trafic sau la o programare sau la cumparaturi singura.
  3. Recharge. Imi cunosc deja sursa cea mai mare de energie pozitiva, creativitate si echilibru interior: sa petrec timp singura in afara casei undeva unde nu ma cunoaste nimeni. Stiu ca nu e probabil forma ta de a te relaxa, insa ma simt cea mai buna forma a mea cand calatoresc singura sau ies undeva si petrec timp cu mine. De acum inainte, se va intampla mai des.

 

Sper ca povestea mea sa te inspire. Nu intamplator am organizat-o ca un scurt plan. Ca tu sa il aplici pentru tine si sa incepi sa rezolvi orice suparare ai resimti sau cu orice problema te-ai confrunta.

Iar cei 3 mari pasi pe care i-am insiruit: Constientizare, Considerare, Recuperare sunt de fapt etapele medicale din procesul de vindecare de dependente majore. Pentru ca desi nu avem poate o problema grava, nu trebuie sa reinventam roata.

Pe moment insa, te voi ruga ceva. Lasa-mi un comentariu mai jos si spune-mi: ce te apasa pe tine momentan?

Pentru ca….. sa constientizezi primul pas si te vei elibera povestind.

 

Foto: Eu la Date Night. Da, uneori vine si @stelawonderdog

Te imbratisez. Sau ma rog….. va imbratisam

R & S

6 replies on “Epuizare si anxietate: Cum mi-am inceput drumul catre recuperare

  • Geo

    Pentru a-ți învinge fricile trebuie mai întâi să le identifici apoi sa le folosești în folosul tău. La sfârșitul zilei trebuie să găsești ceva pentru care sa spui cu adevărat că a fost o zi buna și că ești pe drumul cel bun.
    Antidot la anxietate poate că nu există dar poți găsi trucuri să uiți de probleme, creierul tau are nevoie și de relaxare, odihna este foarte importanta, un vin roșu și un film sau o carte buna fac minuni, o vacanta relaxanta sau compania unor persoane care te inspiră și care îți dau putere să mergi mai departe.
    Găsește o persoană care sa fie pe măsura sufletului tău, cu care poți vorbi zilnic și care să-ți împartă din frici si vei realiza că problemele tale nu sunt așa mari și că le poți rezolva cu puțină voință și noroc.

    Răspunde
  • Ema Maria

    Interesant. Pot sa spun ca e prima data cand dau atentie unui blog. Am citit si ma regasesc,somnul,telefonul,persoanele negative… o sa citesc si restul… sunt in aceeasi situatie pot sa zic. Da ! Telefonul e o mare problema exact asta am realizat si eu de atata social incepi sa te compari sau intristezi ca nu esti acolo,asa sau in urma cu ceva fata de ceilalti. Ca sa indreptam totul cel mai important este „vreau” ! O zi buna. Baci da italia !

    Răspunde
    • Ruxi

      Este o panta alunecoasa social media si ne conduce de la conectare la comparare. Nu degeaba se spune „Comparison is the thief of joy”

      Răspunde

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.